De Google Page Experience update in juni 2021, wat houdt het in?

De Google Page Experience update in juni 2021, wat houdt het in?

In de zomer van het jaar 2020 kondigde Google aan dat de page experience van de bezoekers van een website steeds belangrijker zal worden. De beleving en gebruiksvriendelijkheid van een pagina zal een belangrijkere factor gaan spelen in het algoritme van Google, dit kan dus ook invloed hebben op de posities in de zoekresultaten. Deze update was een paar keer uitgesteld, maar wordt nu in juni 2021 eindelijk doorgevoerd. Wat gaat er allemaal precies veranderen en wat verwacht men van deze update? In deze blog lees je er meer over. 

Wat is Page Experience precies?

Je zult door de naam misschien al wel een idee over hebben wat Page Experience precies is. Het gaat hierbij over hoe een gebruiker een bepaalde webpagina ervaart. Denk hierbij onder andere aan enkele belangrijke zaken zoals:

  • Is de pagina mobielvriendelijk? Het percentage mensen dat via hun smartphone op websites komt, groeit nog steeds. 
  • Is de webpagina veilig om te browsen? Beschikt het bijvoorbeeld over een SSL certificaat waardoor het gebruik maakt van HTTPS?
  • Beschikt de pagina over veel pop-ups?

Als onderdeel van de aankondiging lanceerde Google nog wat extra’s, namelijk de Core Web Vitals. Dit is de benaming voor drie factoren die de snelheid van een webpagina meten en in kaart brengen. Snelheid is cruciaal, uit een onderzoek blijkt dat de snelheid van een website, en dan voornamelijk op een mobiel, een erg belangrijk onderdeel is van de gebruiksvriendelijkheid. Gebruikers willen nu eenmaal een stabiele en snelle website. 

Waaruit bestaan de Core Web Vitals?

De Core Web Vitals bestaan dus uit drie factoren die op basis van snelheid helpen om de page experience van een webpagina of website te begrijpen, de drie factoren zijn als volgt:

Core-Web-Vitals-png

Largest Contentful Paint (LCP)

De LCP brengt in kaart hoe lang het duurt om het grootste content gedeelte te laden, denk hier bijvoorbeeld aan een grote productfoto bij een webshop een een header of banner bovenaan een pagina. 

First Input Delay (FID)

Je kunt je vast voorstellen dat het erg vervelend is dat het erg lang duurt wanneer je op een knop klikt en de reactie lang op zich laat wachten. De FID gaat dan ook over de interactie en reactie van de webpagina of website, hoe snel kun je acties uitvoeren?

Cumulative Layout Shift (CLS)

Je kent het vast wel, je wilt op je smartphone ergens op klikken of scrollen en je klikt per ongeluk ineens op een ad die er net nog niet stond? Vet irritant! Met de CLS meet Google of er tijdens of na het laden nog verschuivingen plaatsvinden van content, hoe stabiel is de visualisatie van de webpagina of website?

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Het belang van een goede pagespeed

Pagespeed is inmiddels al weer ruim een decennia een belangrijke ranking factor in Google, het werd immers in 2010 al opgenomen in de ranking factoren. Het is dus niet een compleet nieuw begrip, maar er gaat meer aandacht op komen. Wanneer een website traag is, gaat dit ten koste van de gebruiksvriendelijkheid en daardoor ook op de conversies. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen een online webshop snel verlaten wanneer deze traag is. Is je pagespeed dus laag? Dan kan je erop rekenen dat je leads en conversies misloopt.

Verschillen qua snelheid tussen mobiel en desktop

Mocht het zo zijn dat je de snelheid van je website een keertje hebt getest met de Google tool PageSpeed Insights, dan is het je vast opgevallen dat er een groot verschil zit tussen de snelheid van de mobiele weergave en die van de desktop. Dit zit hem voornamelijk in het feit dat desktops zijn verbonden met wifi óf met een ethernet verbinding, deze verbindingen zijn sneller dan 4g en andere soorten mobiele verbindingen. De snelheid van mobiele websites wordt echter wel steeds belangrijker voor Google, vergeet dus zeker niet om deze ook goed in de gaten te houden.

Wat kun je allemaal doen om een website sneller te maken?

Je hoeft geen code meester te zijn om een website sneller te maken, er zijn meerdere tips waarmee je gemakkelijk de eerste stappen naar een snellere website zet. Denk eens aan het volgende: 

Zorg voor een goede hosting

Een goede hosting zorgt ervoor dat de website snel en goed kan laden, makkelijk punten scoren dus. Veel mensen willen een zo goedkoop mogelijke hosting, en dat kan ook. Voor enkele euro’s per jaar kan je je domeinnaam al vastleggen en laten hosten. Probeer hier echter niet op te besparen, kies voor een goede en betrouwbare hostingpartij. 

Thema’s en plugins

Bij het uitzoeken van een wordpress thema is het erg belangrijk om rekening te houden met het snelheid van het thema, aangezien dit veel effect kan hebben op de uiteindelijke snelheid van een website. 

Probeer er ook voor te zorgen dat je niet teveel plugins installeert. Het klinkt allemaal heel leuk en je hebt ook veel mogelijkheden op dit gebied, maar dit gaat ten koste van de snelheid en daardoor ook op je ranking. Installeer alleen maar plugins die je echt nodig hebt en wilt gaan gebruiken, bijvoorbeeld Contact Form 7 en een caching plugin. 

Optimaliseer je afbeeldingen

Grote afbeeldingen en andere visuals kunnen ervoor zorgen dat het inladen van je website langer duurt dan gemiddeld, probeer deze dan ook altijd te optimaliseren! Denk bijvoorbeeld aan tools zoals Tinypng.nl, die een grote hap uit de bestandsgrootte van afbeeldingen kan nemen. Probeer ook de resolutie van de foto’s in de gaten te houden, het is zonde om een afbeelding van 2000px x 2000px te gebruiken die als 400px x 400px wordt getoond op de website. 

Waarmee kan je je Page Experience vinden en analyseren?

Je hebt meerdere tools waarmee je de page experience van je webpagina’s of website kunt vinden en analyseren:

  • PageSpeed Insights: door je URL met https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ te laten analyseren krijg je een duidelijk overzicht hoe je website scoort en wat verbeterd kan worden om de snelheid van de CWV’s te verbeteren.
  • Google introduceert de Page Experience Report in Search Console, een tool die de Core Web Vitals combineert met andere factoren zoals HTTPS veiligheid, veilig browsen status en mobielvriendelijkheid.