Google’s doorway pages update

Google

Google’s doorway pages update

Na de aankondiging van Google in februari dat het mobielvriendelijke websites voorkeur gaat geven in de mobiele zoekresultaten is er halverwege vorige maand weer een aankondiging gedaan omtrent een verandering in het algoritme. Het algoritme zal namelijk een update krijgen om zogenaamde doorway pages uit de zoekresultaten te verwijderen. Maar wat zijn nu eigenlijk doorway pages en wat is de impact ervan?

Wat zijn doorway pages

Doorway pages zijn websites of pagina’s die maar met één doel gecreëerd zijn, namelijk hoog scoren op bepaalde zoekopdrachten. Hierbij kun je denken aan pagina’s die aangemaakt worden voor een bepaalde locatie. Er wordt dan voor elke locatie een aparte pagina aangemaakt zodat die pagina gevonden wordt op een zoekopdracht in combinatie met die locatie.

Doorway pagina’s volgens Google:

  • Domeinen of pagina’s die op een bepaalde plaats of locatie is gericht en de bezoeker naar één pagina brengt.
  • Pagina’s die gegenereerd zijn om bezoekers naar het relevante gedeelte van een website te leiden.
  • Pagina’s die meer op zoekresultaten lijken dan op een duidelijke hiërarchie die bereikbaar is vanuit de menustructuur van de website.

Doorway pages zijn dus pagina’s die speciaal geplaatst zijn om op een specifieke term of locatie gevonden te worden. De gebruikerservaring op deze pagina’s is vaak slecht omdat er weinig relevante content op staat en de pagina’s vaak ook niet in de menustructuur van een website voorkomen. Voorheen was het makkelijk om op bepaalde termen te scoren met deze pagina’s. Maar hier wil Google nu dus een einde aan maken.

Impact

Het is niet precies bekend wanneer de update doorgevoerd zal worden, maar de verwachting is wel dat dit op korte termijn zal gebeuren. Hoogstwaarschijnlijk blijft Google de techniek waarmee ze doorway pages kunnen ontdekken continue verbeteren zodat het effect op lange termijn het grootst zal zijn.

Wat kun je doen?

Heb je op je website meerdere pagina’s gericht op één term of locatie en is de content die erop staat vrijwel identiek? Dan maak je waarschijnlijk gebruik van doorway pages. Krijgt je website nu bezoekers via deze pagina’s dan zul je binnenkort waarschijnlijk merken dat het verkeer minder wordt. Het beste is om deze pagina’s te verwijderen en relevante content aan je bezoekers te bieden. Dit kan door middel van content marketing. Start hiervoor bijvoorbeeld met bloggen.