"Ja, Ik wil graag binnen 24 uur
  een gratis seo analyse
  ontvangen."
  Een betere website
  Meer bezoekers
  Meer omzet

  Hoe werkt linkbuilding? Alles wat je moet weten in onze ultieme linkbuilding gids

  Linkbuilding is binnen SEO het meest besproken en wellicht ook het lastigste onderwerp. Met behulp van deze gids proberen we je te helpen een stap in de goede richting te zetten voor jouw strategie. Of je nu net begint met SEO of gewoon meer wilt weten over linkbuilding, deze gids zal je voorzien van de benodigde antwoorden en handvatten.

  Wat is linkbuilding?

  Linkbuilding betekent het verkrijgen of genereren van links naar de webpagina’s van je eigen website. Links worden gegenereerd door het plaatsen van (hyper)links achter tekst, afbeeldingen of andere vormen van online content. Door middel van linkbuilding wordt de autoriteit van je website binnen Google vergroot.

  Waarom is linkbuilding belangrijk voor SEO?

  Linkbuilding is naast techniek en content een van de drie pilaren binnen SEO. De procentuele verdeling tussen deze 3 aspecten voor jouw SEO-strategie is volledig afhankelijk van jouw situatie. Er dient namelijk aan alle 3 aspecten gewerkt te worden om in Google te kunnen domineren. 

  Creëer een goede basis door het creëren van relevante en unieke content met relevante zoekwoorden

  Een van de belangrijkste doelstellingen van Google is om hun gebruikers altijd de meest relevante en betrouwbare informatie te geven bij een vraag of een zoektocht naar bepaalde producten of diensten. Om jouw website hiervoor in aanmerking te laten komen dien je dus met behulp van jouw content te vertellen dat jouw website daar het antwoord op heeft. Hierbij dien je uiteraard gebruik te maken van de relevante zoekwoorden die naar voren zijn gekomen in de zoekwoordanalyse.      

   

  Help je website sneller te begrijpen met behulp van goede techniek

  De content van je website zorgt ervoor dat mensen vanuit Google op de juiste pagina terechtkomen. Wanneer een website technisch niet goed in elkaar zit, zal dit een negatief effect hebben op zowel bezoekers als zoekmachines. Door bijvoorbeeld structuur met behulp van de juiste H1 en H2 koppen in de content, kun je echter je bezoekers en de zoekmachine helpen om je website sneller te scannen en dus te begrijpen. 

   

  Wanneer kan linkbuilding voor Google het verschil maken?

  In een normale situatie waar niet alleen jijzelf maar ook je concurrentie maandelijks aan de SEO van haar website werkt, gaan we ervan uit dat de techniek en content niet alleen bij je eigen website, maar ook bij die van de concurrentie gelijkwaardig is. Hierbij kun je door het verhogen van je autoriteit door middel van linkbuilding het verschil maken ten opzichte van je concurrentie. Haal je jouw concurrenten in op het gebied van autoriteit terwijl jullie content en techniek gelijkwaardig is, dan zul jij je concurrentie op termijn gaan verslaan met een betere positie binnen Google. 

   

  Wat kunnen uitzonderingen zijn waardoor de autoriteit (nog) niet het verschil maakt?

  In de basis zal de website met de beste content, techniek én autoriteit altijd bovenaan staan in Google. Echter zijn er regelmatig uitzonderingen te vinden hierop:

  Wat is interne linkbuilding en externe linkbuilding?

  Het verschil tussen interne en externe linkbuilding heeft te maken met waar de links zich op jouw website bevinden en waar ze naartoe verwijzen. In het kort: interne linkbuilding gaat over het linken tussen pagina’s binnen jouw eigen website, terwijl externe linkbuilding draait om het verkrijgen van links van externe websites naar de jouwe. Beide vormen van linkbuilding zijn belangrijk om de zichtbaarheid en autoriteit van je website te vergroten.

  Op welke manieren kun je backlinks krijgen?

  Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks is dus een essentieel element van je SEO-strategie. Er zijn echter verschillende manieren waarop je dat kunt doen: 

   

  Backlinks zelf toevoegen

  Er zijn mogelijkheden om je organisatie zelf gratis toe te voegen op verschillende websites. Denk hierbij aan bedrijfsgidsen en startpagina’s waar je je bedrijf gratis kunt aanmelden. Dergelijke verwijzingen hebben anno 2024 nog weinig waarde en maken dus nauwelijks tot geen impact voor het verhogen van de autoriteit van je website.

   

  Backlinks krijgen door middel van outreach

  Een andere manier om backlinks te verkrijgen is door er simpelweg om te vragen. Je zou kunnen gaan zoeken naar websites die je bedrijfsnaam of website naam al hebben staan op hun website. Een handig trucje hiervoor is te Googlen op de “domeinnaam” of “bedrijfsnaam”. Daarnaast kun je gaan zoeken naar relevante blogs of websites binnen jouw branche en vragen of ze naar je website willen linken. Het risico van deze methode is dat het tijdrovend is en er geen garantie is dat het nieuwe backlinks genereert. Bovendien zijn website-eigenaren zich bewust van de waarde van een backlink en vragen hier daarom vaak iets voor terug. Denk hierbij aan een vergoeding of ze vragen je om een backlink terug te plaatsen. 

   

  Mocht je die tijd niet beschikbaar hebben is het veel interessanter om de linkbuilding uit te besteden aan een specialist met een netwerk van websites gericht op jouw branche. Op deze manier ben je dan vaak veel voordeliger uit. 

  Backlinks krijgen op een organische manier

  Een andere manier voor het verkrijgen van backlinks is door ze te verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van uitgebreide en kwalitatieve content, waardoor andere website-eigenaren geneigd zijn hiernaar te verwijzen. Denk hierbij aan unieke informatie, interessante infographics en feiten. Volgens Google’s richtlijnen zouden alle backlinks idealiter in deze categorie moeten vallen, omdat dit het algoritme helpt bij het bepalen van de relevantie van websites en pagina’s. Het proces van het maken van dergelijke aantrekkelijke content wordt soms aangeduid met de term ‘linkbait’.

   

  Backlinks kopen: blog oftewel advertorial 

  De snelste, maar tevens iets meer riskante methode om backlinks te verkrijgen, is door ze aan te kopen. In het verleden kon men hogere posities in Google bereiken door in bulk links van startpagina’s te kopen. Dit leidde echter tot pagina’s met irrelevante content die toch hoog scoorden in zoekmachines. Google’s algoritme is sindsdien aangepast en legt nu meer nadruk op een combinatie van sterke content en relevante backlinks. De praktijk van ‘spammy’ linkbuilding is tegenwoordig ineffectief en kan zelfs negatieve gevolgen hebben. Google staat niet achter het ruilen van links voor middelen, diensten of geld. Toch lijken bij zoekwoorden met hoge concurrentie vaak betaalde links, ook wel advertorials genoemd, een grote rol te spelen. Voor een effectieve en verantwoorde aanpak van linkbuilding en het kiezen van de juiste advertorials is het raadzaam om samen te werken met een professioneel linkbuilding bureau.

   

  Verloren backlinks terugkrijgen

  Het is natuurlijk heel goed dat je bezig bent om je linkprofiel maandelijks flink te versterken. Daarnaast is het natuurlijk ook niet onbelangrijk je backlinks te behouden. Het is namelijk niet onwaarschijnlijk dat er backlinks verdwijnen. Dit hoeft de website-eigenaar niet altijd bewust te doen, daarom is het raadzaam om te kijken naar de backlinks die verloren zijn gegaan. 

  Let ook op dat je pagina’s binnen je website altijd redirect, mocht je dit niet doen en deze oude pagina heeft wat backlinks, dan verwijzen ze naar een 404 pagina, wat je helaas geen extra kracht zal opleveren. 

  Waar voldoet de ultieme backlink aan? 

  Bij het linkbuilding is het belangrijk dat je niet domweg externe links naar je website gaat creëren. Er zijn een aantal aspecten die belangrijk zijn om mee te nemen. 

   

  Autoriteit 

  Bij het selecteren van je backlinks is het belangrijk dat deze afkomstig is van een domein met een hoge autoriteit. Links van betrouwbare en krachtige sites hebben een grotere impact op je posities. Autoriteit wordt gemeten in Domain Authority (DA) of Domain Rating (DR). 

   

  Relevantie

  Zorg ervoor dat de externe link afkomstig is van een website die relevant is voor je niche of branche. Dergelijke backlinks zijn dan waardevoller omdat ze aangeven dat je site een autoriteit is binnen jouw branche. 

   

  Keuze anchorteksten

  De anchortekst, de klikbare tekst in een hyperlink, dient divers en natuurlijk te zijn. Bij over-optimalisatie van een bepaald type anchor tekst kan dit juist ook leiden tot mindere posities. Binnen de anchorteksten wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten anchorteksten:

  • Exact match: SEO uitbesteden
  • Phrase match: je SEO uitbesteden aan We Talk SEO
  • Partial match: Het uitbesteden van je SEO aan We Talk SEO
  • Branded: We Talk SEO
  • Naked URL: https://www.wetalkseo.nl/ 
  • Random: Lees meer
  • Image link: ALT tekst van de afbeelding

   

  Dofollow vs Nofollow 

  Om de backlink daadwerkelijk ook kracht naar je website te laten meegeven is het belangrijk dat dit een dofollow link betreft. Nofollow links geven namelijk geen kracht mee naar je website, waardoor het je posities dus niet zal beïnvloeden. Normaal gesproken worden de links automatisch door je CRM een dofollow gemaakt. Mocht je twijfelen, maak dan gebruik van een dofollow-checker om er zeker van te zijn dat jouw back dofollow is. 

   

  Locatie van de backlink

  Links die hoger op een pagina staan, kunnen waardevoller zijn dan links onderaan de pagina, omdat ze volgens het Google patent Reasonable Surfer Model waarschijnlijker door gebruikers worden gezien en aangeklikt. 

  Landingspagina

  Bij linkbuilding wordt over het algemeen naar 3 verschillende bestemming verwezen:

  1. Homepage
  2. Linkable assets: is een stuk content dat met opzet is gecreëerd met de bedoeling links aan te trekken—meestal van andere websites in jouw branche
  3. Money pages: de pagina’s die je hoog in Google wilt terugvinden

   

  De zogenaamde money pages zijn vaak het lastigste om organisch links voor te verkrijgen. Organische links zullen eerder naar een linkable asset of de homepage verwijzen. Wanneer je zelf gaat linkbuilding kun je natuurlijk zelf bepalen naar welke pagina’s je gaat verwijzen. Heb je hier echter juist geen invloed op dan kun je de autoriteit van jouw money pages boosten door via je Linkable assets met interne links naar je money pages te verwijzen. 

  Indicatie van linkbuilding prijzen? Voorbeeldsites gesorteerd van effectief naar niet effectief

  Hoe linkbuilden? Handige tips bij het linkbuilden

  Wil je zelf met je linkbuilding aan de slag gaan? Dan geven we je hier alvast een 3-tal tips:

  1. Kies voor kwalitatieve backlinks in plaats van goedkope linkbuilding

  Er zijn verschillende redenen waarom er gekozen wordt voor kwaliteit boven kwantiteit. De belangrijkste is eigenlijk dat kwaliteit meer toekomstproof is. Kwalitatieve links, verkregen van betrouwbare en gerenommeerde bronnen, zijn duurzamer en minder waarschijnlijk om in de toekomst problemen te veroorzaken, zoals straffen van zoekmachines. Google’s algoritme-updates richten zich vaak op het verminderen van de impact van spam-achtige of manipulatieve linkpraktijken. Websites die vertrouwen op kwantitatieve linkbuilding lopen het risico te worden getroffen door algoritme wijzigingen van zoekmachines, die vaak gericht zijn op het identificeren en devalueren van spam-achtige of manipulatieve links. Kwalitatieve linkbuilding biedt dus een veiligere langetermijnstrategie.

  2. Natuurlijk linkprofiel 

  Bij het bouwen aan het linkprofiel is het belangrijk dat links zijn verkregen door de kwaliteit, relevantie, en waarde van de content op de website. Een natuurlijk linkprofiel weerspiegelt een gezonde mix van verschillende soorten links die op diverse manieren en vanuit verschillende bronnen zijn verkregen. Enkele kenmerken hiervan zijn:

   

  • Diversiteit in de bronnen van links
  • Variatie in ankerteksten
  • Verschillende soorten links
  • Geleidelijke en consistente groei
  • Relevantie

  3. Monitor je concurrentie

  Het monitoren van je concurrentie bij linkbuilding is cruciaal. Het biedt inzicht in de linkbuildingstrategieën van concurrenten, helpt kansen voor nieuwe backlinks te identificeren, maar ook het vergelijken van jouw linkprofiel met dat van je concurrenten helpt je om je eigen voortgang en succes te meten. Het helpt bij het stellen van realistische doelen voor je linkbuildingstrategie gebaseerd op de prestaties van de concurrentie.

  Benieuwd naar de linkbuilding kosten bij We Talk SEO? Neem contact op en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

  Wat zijn de beste tools voor het monitoren van je linkbuilding strategie?

  Voor het monitoren van je linkbuilding strategie zijn er binnen de branche verschillende opties die je kunnen helpen met het maken van analyses, monitoren van je concurrentie en in kaart brengen van nieuwe kansen. 

  Ahrefs

  Ahrefs is een van de meest uitgebreide tools voor linkanalyse, bekend om zijn snelle indexatie van backlinks. Het biedt gedetailleerde inzichten over backlinkprofielen, inclusief de kwaliteit van links, ankerteksten, en de autoriteit van verwijzende domeinen. 

  Ahrefs hanteert de KPI´s UR = URL-rating & DR = Domain Rating

  Moz

  Moz Link Explorer is een tool die uitgebreide informatie biedt over het backlinkprofiel van een website, inclusief domeinautoriteit (DA), pagina-autoriteit (PA), en spam score. Het helpt bij het identificeren van nieuwe linkbuildingkansen en het analyseren van de linkprofielen van concurrenten.

  SEMrush

  SEMrush is iets allrounder en biedt  een breed scala aan SEO-tools, uiteraard inclusief functies voor linkbuilding en backlinkanalyse. Het stelt gebruikers in staat om het backlinkprofiel van elke website te bekijken, inclusief die van concurrenten, en biedt inzichten in de kwaliteit van backlinks, de verdeling van linktypes, maar monitort juist ook je posities. 

  Majestic

  Majestic is gespecialiseerd in linkanalyse en heeft een van de grootste databases van indexlinks. Het biedt gedetailleerde rapporten over het aantal backlinks, verwijzende domeinen, Trust Flow (TF), en Citation Flow (CF) scores, wat helpt bij het beoordelen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van backlinks.

  Op zoek naar een linkbuilding expert die jouw bedrijf kan ondersteunen? Neem dan direct contact op en ontdek de voordelen van een goede linkbuilding strategie!

  Welke KPI’s kun je hanteren bij linkbuilding?

  Bij linkbuilding worden verschillende KPI’s gehanteerd om de effectiviteit en voortgang te meten. De meeste gebruikte KPI’s zijn:

   

  Aantal verkregen backlinks 

  Het totale aantal nieuwe backlinks dat naar je website verwijst. Deze metric geeft een algemeen beeld van de groei van je linkprofiel.

   

  Kwaliteit van backlinks 

  De autoriteit en relevantie van de verwijzende domeinen. Kwalitatieve backlinks van websites met hoge domein autoriteit (DA / DR) of pagina-autoriteit (PA / UR) zijn waardevoller voor je SEO.

   

  Verwijzende domeinen 

  Het aantal unieke domeinen dat naar je website linkt. Het is beter om backlinks te hebben van een breed scala aan domeinen dan meerdere links van een beperkt aantal domeinen.

   

  Diversiteit in anchorteksten

  De variëteit in de gebruikte ankerteksten voor links naar je website. Een natuurlijk en divers anchortekstprofiel zorgt voor een natuurlijk linkprofiel.

   

  Verbetering in posities

  De veranderingen in de posities van je website voor relevante zoekwoorden op de pagina’s waar je op gefocust hebt. Dit is een directe indicator van de impact van linkbuilding op SEO.

  LET’S TALK

  Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie, twijfelt u of zijn er wat onduidelijkheden? We horen graag van u!

   Uw naam *

   Uw e-mail *

   Website *

   Referenties 

   Zeer goede partij. Laat je echt aantoonbaar stijgen in o.a. google wat zorgt voor meer klanten!